Областният управител Живка Аладжова проведе работна среща с кметовете на общини от област Стара Загора

„Политиката, която води Правителство, което представлявам в област Стара Загора, е ориентирана към създаване на работни места и подобряване на жизнената среда на хората. Чрез Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ ще се финансират проекти насочени към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи. Ще отстоявам всеки проект в област Стара Загора“ , каза областният управител Живка Аладжова на кметовете на общини от област Стара Загора на работна среща с кметовете на общини от област Стара Загора на 21 януари 2014 година. По време на работната среща Областният управител Живка Аладжова запозна кметовете на общини с Постановление на Министерския съвет от 15 януари 2014 година, според което в Държавния бюджет за 2014 година е заложена Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ с бюджет 500 милиона лева. По програмата могат да се финансират проекти и програми от секторите ВиК, управление на отпадъци и други свързани с околната среда дейности; транспортна инфраструктура; социална и културна инфраструктура, както и сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие. По тази програма с предимство ще се ползват проектите и програмите с регионално или национално въздействие, които не могат да се възползват от други източници на финансиране като например средства от европейски и международни донори.
Набирането и номинирането на конкретни програми/проекти с регионално и местно значение се извършва от Областните управители въз основа на предложения от органите за местно самоуправление и местната власт в съответната област. Те предлагат проектите и програмите за оценка, приоритизиране и подбор на Междуведомствения съвет. Проектите/програмите се предлагат във вид на проектно предложение с попълване на апликационна форма.
Областните управители следят за изпълнението на одобрените от Министерския съвет проекти/ програми и докладват тримесечно на Междуведомствения съвет.
Това е първата от 20 години насам публична инвестиционна програма за страната ни.
На работната среща присъстваха кметовете на всички общини в област Стара Загора. Те изказаха своята удовлетвореност от възможността да реализират проекти по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram