Няма помен от ушатите сови в Казанлък. Остана само споменът /видео/

Странното явление с появата на редкия вид ушати сови в Казанлък отпреди шест години, повече не се повтори. През декември 2015 г. центърът на Казанлък се оказа изключително привлекателен за над 30 горски ушати сови. Птиците, които се считат за едни от „най-елегантните“, се превърнаха в изключителна атракция за живеещите в близките блокове, които смятаха, че им носят късмет. Совите зимуваха две поредни години на две брези и един бор на казанлъшката улица „Патриарх Евтимий“, а после изчезнаха. Макар на следващата година да бяха очаквани от хората, живеещи на улицата, т.нар. зимно струпване на совите не се състоя. Всяка година казанлъчани от този район на града оглеждат дърветата с надежда пернатите им съседи да се настанят отново в клоните им, но уви.

Тези птици имат характерни „уши“, откъдето идва и наименованието им. Обитават широколистни и крайречни гори в близост до открити пространства и са защитен вид.

Неправилна употреба на отрови за гризачи, изсичане на ивиците от дървета и храсти в земеделските райони, безпокойство през периода на размножаване са част от заплахите за ушатите сови. Вероятно една от тях е станала причина за изчезването на тези красавици от Казанлък.

Припомняме с кратко видео за ушатковците, избягали от Града на розите:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram