НПМ „Шипка-Бузлуджа“ отбелязва 140-те години на Вазовата „О, Шипка“

През тази година НПМ „Шипка-Бузлуджа“ ще отбележи 140-годишнината от публикуването на едно от най-емблематичните произведения на Иван Вазов „Опълченците на Шипка (11 август 1877 г.)“, съобщи директорът на най-големия български музей на открито д-р Чавдар Ангелов.

Одата „Опълченците на Шипка” е написана в Пловдив и е част от знаменития цикъл на Иван Вазов „Епопея на забравените”.

Поводът за създаването на тази епопея е в известна степен противоречив. Великият ни поет чете в един от пловдивските вестници спомени на Захари Стоянов, в които той разказва за последните дни и часове от живота на водачите на българската национална революция. Тези печални факти изпълват поета едновременно със скръб и гняв, а заедно с това той получава и книга с романтични поеми на своя любим френски писател и литературен кумир Виктор Юго.

Вазов е изумен от мащаба и размаха на езика, на който те са написани. Тези два факта провокират и вдъхновяват писателя, тогава все още твърде млад – през 1884 г. той е на 34 г., да създаде и на български такъв цикъл, в който той обръща поглед към миналото, към националната революция, към нейните събития и герои. Събития и герои, които някои българи много бързо след Освобождението са забравили.

„Опълченците на Шипка” излиза за първи път в стихосбирката на Вазов „Поля и гори”, издадена през 1884 г. в Пловдив.

А по-късно е включена в цялостната концепция на „Епопея на забравените” в стихосбирката „Поеми”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram