Нов павилион за цветя откриха на Пазара в Казанлък

На 24 юни, когато православната църква празнува рождението на св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча Господен заради това, че подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан, а народът ни вярва, че преди да „тръгне към зима“ на този ден , слънцето се окъпва във водите и ги прави лековити, в Казанлък бяха отбелязани с множество събития и православният, и народният празници. 24 юни е храмовият празник на катедрален храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък. По този повод Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион в съслужие с казанлъшкото духовенство отслужи Св. Литургия.
На Общинския пазар , в горната му част с водосвет бе открит нов павилион за цветя. Реализирана бе една идея на Община Казанлък непривлекателните навеси, където целогодишно на открито се продаваха цветя да останат в миналото, като новият павилион бъде един истински цветен оазис. Новият цветен павилион привлича купувачите с новата си визия и предлага както подходящи условия за работа на цветарите , така и за съхраняване на цветята.Мястото на павилиона е оформено по идея на гл. Архитект Иво Недялков , като за реализацията на тази идея казанлъшките цветари участваха с лични средства, отделяйки от залъка си, поясни в приветствието си пред присъстващите кметът на общината Галина Стоянова. Тя не скри и огорчението на общинска управа и на работещите на пазара от това, че собствениците му, които го стопанисват от 20 години не са направили нищо за това, той да придобие съвременен вид и удобства. Ние ще продължим да полагаме усилия, това място да бъде облагородявано, посочи Стоянова.
Затворихме страницата Кооперативен пазар, така се обърна към присъстващите един от търговците на цветя Иван Петков.
Както повелява традицията за берекет и успех на новата придобивка пред павилиона бе посипана и светена вода – от Царица Роза 2013 – Юлия Попова.
Тържествата по повод Еньовден продължиха в Етнографския комплекс на Казанлък, където представители на Спортен клуб „Бели рози“ представиха Еньовденски ритуали. „Радвам се, че сме заедно на този ден, с чието честване завършва и Фестивалът на розата в Казанлък, който с годините става все по-мащабен и се посещава от все повече туристи“, каза в приветствието си зам. кмитът Даниела Коева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram