Нови факти за живота и творчеството на Чудомир представят на 29 март в Националната научна конференция в Казанлък

Нови факти за живота и творчеството на именития писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир ще бъдат представени и тази година в научни доклади на специалисти от цялата страна в рамките на Чудомирови празници 2024 в Казанлък.

Традиционната за празниците Национална научна конференция, посветена на твореца, ще се състои в Литературно-художествения музей на 29 март. Тази година темата е “Посланията на Чудомир”, а научен ръководител е проф. д-р Марин Добрев.

От предходни издания на конференцията са издадени сборници с доклади на учени от цяла България, които разкриват непознати факти около живота и работата на казанлъшкия общественик. В изданието ежегодно взимат участие видни литературоведи и изкуствоведи, а всяка следваща година към конференцията има все по-голям интерес. Съорганизатори и тази година са Исторически музей “Искра” и Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа”.

На 29 март специален гост в ЛХМ “Чудомир” ще бъде и проф. Алберт Бенбасат със своята книга “Когато големите станат малки”. Авторът я нарича “вехтошарски роман”. Книгата е разказ за детството, поглед към случки и събития, свързани с героя от появата му на този свят до завършването на прогимназията, а сюжетът се разгръща върху широкия социално-битов и политически фон на 50-те и 60-те години на ХХ век, пречупен през фокуса на детското възприятие. Парадоксите и абсурдите на „социалистическия начин на живот“ с неговите ограничения, мимикрии, фалшиви и реални стойности формират един философски скепсис у подрастващото момче, оставил траен отпечатък и у възрастния разказвач.

Това е книга спомен, съединяваща с особена обич миналото и настоящето. Книга, в която времето лети по чудат начин, слепвайки частици от преживяното с късове от голямата история, разбъркани след големия взрив от падането на Берлинската стена, казва Тони Николов за романа на проф. Бенбасат.

Представящ ще бъде проф. Николай Аретов. С музикално изпълнение ще се включи смесен камерен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева.„

Общинската библиотека “Искра” също е домакин на едно от събитията на 29 март. Там ще бъде открита изложбата “Шарен свят” на детска арт школа “Живопис” към Военния клуб с ръководител Галя Иванова.

В програмата на четвъртия ден от Чудомировите празници са включени и две постановки. В 13:30 часа на сцената в зала “Любомир Кабакчиев” ще се качи съставът “П. К. Яворов” към НЧ “Отец Паисий” с драматизацията по текстове на Чудомир “Провинциалисти”. Представлението е за ученици от Казанлък.

В 19:00 часа жителите и гости на Казанлък ще имат възможност да видят актьорите Нона Йотова, Роси Русева, Робин Кафалиев, Любомир Фъргов и Жоро Стоев в постановката на Роси Русева “Докато смъртта ни раздели” с режисьор Бойко Илиев. Спектакълът е създаден с финансовата подкрепа на Министерството на Културата.

Още редица разнообразни и интересни събития очакват всички посетители на Чудомировите празници в периода от 25 март до 1 април. Програмата се организира от ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък, а целта е жителите и гости на града да си спомнят за живота и творчеството на писателя, художник и краевед и за неговите незабравими герои. Ежегодно Чудомировите празници представят още нови и непознати аспекти от живота и делото на автора, който е един от най-видните общественици, живяли и творили в Казанлък.

Билети за театралните постановки, включени в програмата на празниците, могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4.

Цялата програма на Чудомирови празници вижте тук.

Информация: Фондация „Чудомир“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram