Нови арести на каналджии в старозагорско


Двама турски граждани са обвинени за трафик на нелегални мигранти, съобщават от Районната прокуратура – Стара Загора. Те бяха заловени на АМ „Тракия“, край село Плодовитово, да превозват 90 чужденци в товарен автомобил. Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. Те са професионални шофьори, извършващи международни превози. На 23 декември влизат в страната ни през Граничен пункт „Дунав мост“ и стигат до село Лесово, където твърдят, че ще „правят бизнес“. С тях се е свързал техен познат и им предложил да оставят камиона и да се върнат на „Тракия“, където да осъществят превоз с празен товарен автомобил до София. Според предварителна уговорка е трябвало да получат 200 евро, когато пристигнат на посочен паркинг в столицата. Така те отпътуват от Ямбол с 90 мъже от Афганистан, 14 от тях – непълнолетни.  Предстои дежурен прокурор да внесе в Районния съд в Чирпан искане за постоянно задържане на двамата турски граждани.

За изминалата седмица Районна прокуратура-Стара Загора е осъществявала ръководството по шест досъдебни производства срещу лица, подпомагали чужди граждани да преминат незаконно през страната на територията на област Стара Загора.

На 15.12.2022 г. Районна прокуратура-Стара Загора предяви обвинение на И.И., на 33 г., за това, че на 14.12.2022 г. на км. 206 на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага – сумата от 1100 евро, чрез използване на товарен автомобил, противозаконно подпомогнал 11 чужденци – граждани на Кралство Мароко, да преминат страната в нарушение на закона. При опит да бъде спрян от полицейски служители той не се подчинил на разпорежданията, слязъл от автомобила, започнал да бяга по пътното платно в посока обратна на движението.

По бързо производство, приключило за 2 дни,  е осъден С.К., на 22 г., гражданин на Грузия. На 13.12.2022 г. на автомагистрала „Тракия“, км. 165, той е подпомогнал 5 граждани на Кралство Мароко да преминат незаконно през страната. Превозвал ги в лек автомобил. Районен съд-Чирпан е наложил на С.К. наказание от 9 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 500 лева. Наказанието е наложено по споразумение, одобрено от съда.

По трето досъдебно производство е установен като извършител сирийски гражданин – А.Х., на 52 г., който на 18.12.2022 г. на км. 206 на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага – сумата от 800 евро, чрез използване на автомобил, противозаконно подпомогнал 4-ма чужденци – граждани на Кралство Мароко, да преминат незаконно през страната. По искане на Районна прокуратура-Стара Загора спрямо него от съда е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Снимката е илюстративна

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram