Новият директор на ИМ „Искра“ е с амбициозна програма за дейността на културната институция

Новият директор на ИМ „Искра“ е Момчил Маринов. На поста той наследи наскоро пенсиониралия се досегашен ръководител на „Искра“ д-р Косьо Зарев.

Амбициозна е програмата, която възнамерява да изпълни новият директор на ИМ „Искра“, за да продължи развитието и осъвременяването на един от най-старите музеи в България. Една от дългосрочните перспективи за работа на Маринов и колектива на историческия музей е социализацията на тракийските обекти от Долината .

Разширяването на Етнографския комплекс и възстановяването на „Яхната“ с подкрепата на етнографски комплекс „Етъра“ , е задача, с която колективът на казанлъшкия музей ще трябва да се справи в близките месеци.

Изготвянето на интерактивна карта на културно-историческите забележителности на Казанлък и региона е сред останалите задачи , които ще бъдат реализирани в скоро време. Предстои и създаването на нови културни маршрути в района със съдействието на ТД „Орлово гнездо“, представителите на ресторантьорския и хотелиерски бизнес в Казанлък, НПО. Един от минусите към момента, според Момчил Маринов, е липсата на подходяща зала за гостуващи изложби и като така в бъдеще се мисли и в тази посока. Сред амбициите на новия директор на ИМ „Искра“ е преместването на подходящо и подобаващо място на Музея на розата, създаден и развиван през годините от предшественика на Марино д-р Косьо Зарев.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram