Новини от вас: Центърът на Казанлък – тъмно, пияници и наркомани

Коледно-новогодишните празници отшумяха. Животът полека-лека се върна в предишното си кротко русло. Изчезна коледната украса от улици и дръвчета. Но изчезнаха и други светлини. Стана пак тъмно и неприятно. Вървиш и се оглеждаш, дали някой не е зад теб и няма да ти дръпне чантата или да те нападне за обир.

Това, което ме изненада е ул. „Искра”. Центърът на града. И градинката с високия паметник. Лампите пред книжарниците са угаснали още преди месец. В градинката е тъмна  тъмница. Преди няколко вечери ми се наложи да мина от там и бях ужасена. От тъмното се чуваха нечовешки звуци и вулгарен смях. Почти се затичах, за да не връхлети от тъмното някой върху мен. В къщи ми стана лошо. Вдигнах кръвно и цяла нощ не спах. Само който не е нападан от пияници и наркомани – той не знае какъв е този страх, който те хваща за гърлото и не можеш да дишаш. Аз вече един път го преживях и ще ме държи до края на дните ми. А те може би не са толкова много. На възраст съм и с доста увредено здраве.

Но и друго исках да ви споделя. В топлото време по Коледа, пак на ул. „Искра” бяхме седнали с една приятелка на скамейките, да се топлим на слънце и да побърборим. Градът се бе изсипал по улиците – такива като нас – пенсионери, млади хора, майки с деца. И в един момент чуваме до нас дете да пита: „Мамо, а той какво прави?” Поглеждам – в градинката зад гърба ми лази пиян мъж. Опита се да се изправи и започна да се блъска в клоните на бора. Искаше да го прегърне, за да не падне пак, може би. И като се закрепи на два крака – познайте какво направи?! Да уважаеми съграждани. Започна да уринира. Там! Насред градинката!

Майката – тя хвана детето си и го поведе настрани. Но може би 50 души минаха през това време от там и извръщаха глава с отвращение. Никой не се обади. И аз не се обадих. На пейките около паметника, на 3 метра, седяха останалите от компанията, които от сутринта пият. Как да се обадиш? Знаеш ли ги на какъв хал са и какво може да се случи?

Пиша ви това, защото този проблем не е от вчера и днес. Всеки, който минава по „Искра” ги е виждал – от сутрин до вечер там се събират алкохолиците и на воля си облекчават нуждите в градината. А сега както е и тъмно – рай за напушени и надрусани индивиди, за които няма нищо свято.

Къде е Общината? Къде е полицията? Центърът на града ли е мястото на тези хора? Не са ли те за лечебни заведения? И това са и мъже, и жени. Просещи пари и цигари от минувачите, а когато се изпокарат се чуват такива цветисти ругатни, че чак ти става неудобно. Сякаш ти самият си ги изрекъл. И ако мислите, че по Празника на розата ги няма – лъжете се. Те са перманентно там. Може би градската управа ги смята за атракцион? За част от Празника. За част от лицето на града?

Пиша това до вас с надежда, че нещо ще се промени. Едва ли ще оправят осветлението, защото Общината все няма пари. Но поне да вземе мерки и тези хора да не се събират там. Да не срамят града ни!

 

Илиана Върбанова.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram