Не се предлага риба в повечето млечни кухни в областта, установи проверка на РЗИ

7 броя детски млечни кухни, осигуряващи хранене на деца на възраст от 10 месеца до 3 години, съгласно действащите нормативни изисквания, функционират в област Стара Загора към 30 май, установи проверка на РЗИ-Стара Загора. В четири от проучените детски млечни кухни липсва предлагане на риба като продукт в менюто, в друга – не се влага млечно масло, в трета – количеството на плодове и зеленчуци е по-малко от препоръчителното и в две – количеството на вложената захар е в повече. Отправени са препоръки към управителите на детските млечни кухни от областта за коригиране на настоящия им продуктов набор.

Детските млечни кухни от областта осигуряват хранене на общо 1842 деца, на възраст от 10 месеца до 3 години. Храната в проучените кухни се предлага в два варианта – от 10 месеца до 1 година и 6 месеца и от 1 г. и 6 м. до 3 години. Рецептите и консистенцията на предлаганата храна са съобразени с двете възрастови подгрупи, съобразно здравните изисквания.

Анализът на резултатите за средните енергийни потребности, прием на пълноценен белтък, препоръчителните интервали за прием на общ белтък, общи мазнини и въглехидрати показва, че проучените детски млечни кухни осигуряват необходимия прием от основни макронутриенти за тази възраст. Среднодневната енергия, представена като процентно отношение от референтната за този хранителен прием, също е в границите на физиологичните норми за тази възраст.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram