Непоказвано от Данаил Аврамов вече в Галерията

Непоказвани маслени платна, графики,  рисунки, рисувани струнни инструменти и автопортрет на казанлъшкия художник Данаил Аврамов са на разположение на публиката в Художествената галерия. На 20 август вечерта бе открита негова юбилейната ретроспективна изложба,  озаглавена „По пътя към слънцето”, включваща 40 творби.
Част от картините на Аврамов са участвали в първата му самостоятелна изложба през май 1940 г. и не са показвани пред публика над 75 години. Приживе Данаил Аврамов е участвал в 28 общи художествени. Уредил е осем самостоятелни, а посмъртно негови творби са представени в  две юбилейни експозиции. Личност с разнородни таланти, Данаил Аврамов е и дългогодишен участник в театралния колектив на НЧ “Искра”. Той е сред основоположниците на ски спорта в роднияКазанлък. Бил член на Съюза на българските музикални и танцови дейци и на българските лютиери. Струнните инструменти, изработени от Данаил Аврамов, доказват своите качества на музикалния пазар в редица държави.
Седем години от своя живот Аврамов посвещава и на самолетостроенето. В казанлъшката самолетна фабрика „Капрони” той взема участие в изработката на българските самолети тип „Чучулига”, „Гибла” и „КБ 24”.

Прочутият пианист проф.Тадеус Санджикян и цигуларката Димитрина Манчева участваха в откриването на изложбата на Данаил Аврамов в Художествената Галерия снощи. Манчева свири на инструмент, изработен от Аврамов. Гост на събитието бе и внучката на художника и лютиер-Албена Хинкова.

11927502_892341240815165_224966311_n

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram