„Непоискано добро“ изпревари „Малкия принц“ в класация на читатели

Две от книгите на клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски“ Казанлък, за пореден път се оказаха сред най-вдъхновяващите книги в България. Те бяха предложени от почитатели на „светлинките“ в класацията „Книгата, която ме вдъхновява“, организирана от  JobTiger, Столична Библиотека, Национална Библиотека и с партньорството на известни български издателства и фондации.
Съревнованието за книги-вдъхновители протече по следните правила: о т 4 август 2014г., в продължение на 10 седмици, всеки можеше да предложи книга или книги, които смята за вдъхновяващи и важни. Такива книги, които смята, че са променили живота или мисленето му, или просто счита за велики. Търсеха се заглавия, които си струва да присъстват във всяка библиотека и които е хубаво да се четат и от идните поколения.
Като финал на проекта се счете обявяването на 30 заглавия, които чрез положително гласуване, са събрали най-много гласове. В тази трийсетица попаднаха нашите романи „Непоискано добро“ и „Аурелион – вечният баланс“.
   За голяма радост на „светлинките“  – „Непоискано добро“ стигна да престижното 3-то място във финалната трийсетица, като изпревари вечни романи, като „Малкият принц“, „На изток от рая“, „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и други книги, които са любими на авторите на клуба. Веднага след „Непоискано добро“, на 4-то място се нареди „Аурелион – вечният баланс“, която вече беше печелила призово място в 100-тицата на „Малкото голямо четене“, преди години.
Авторите на двата романа са щастливи, че читателите са гласували за тях, но най-голямата радост дойде още в началото на съревнованието, когато разбраха, че 3 от книгите им са посочени за вдъхновяващи. Тритият роман беше „Дивна“, който за съжаление не събра достатъчно гласове и отпадна от класацията.
58

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram