На 21 юли честваме подвига на Хаджидимитровата чета

На 21 юли отбелязваме 144-та годишнина от гибелта на Хаджидимитровата чета. По този повод Община Казанлък организира тържествено отдаване на почит към паметта на героите. На витрината на изложбената зала на „Искра“ 4 е подредена тематична документална изложба.

В 9.00 часа на 21 юли на пл. „Севтополис“ ще бъдат поднесени цветя пред паметника на обесените през 1868 г. хаджидимитрови четници Стефан Орешков и Христо Янъков. От 10.30 часа на връх Хаджи Димитър (вр. Бузлуджа) пред паметника на войводата Хаджи Димитър ще бъде отслужена панихида в памет на зигиналите четници. Следва слово за историческия път и значението на подвига на четата и поднасяне на цветя.. За първи път ще бъде направена възстановка на историческите събития, разиграли се под връх Бузлуджа през 1868 г. Регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк“ – Казанлък, заедно с членове на Националното дружество „Традиция“ ще направят възстановка „Подвигът на Хаджи Димитър“. Те ще възстановят боя под върха, провел се на 18 юли 1868 г., по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски, който е очевидец на смъртта на легендарния войвода. Във възстановката ще участват 80 членове на националното дружество и на регионалния клуб. След спектакъла ще бъде изнесена програма от патриотични песни истихове. Ще бъде раздаден и обреден курбан в памет на загиналите.

За гражданите, желаещи да участват в честването на Бузлуджа, е организиран транспорт. Автобусите тръгват от 9.30 часа на 21 юли., събота, пред хотел „Казанлък“. Цената на билета в едната посока е 1.50 лв.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram