На 21 юли отбелязваме 144 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговите четници

На 21 юли Община Казанлък организира тържествено отдаване на почит към паметта на Хаджи Димитър и неговата чета по повод 144-та годишнина от гибелта на героите. В 9.00 часа на пл. „Севтополис“ ще бъдат поднесени цветя пред паметника на обесените през 1868 г. Хаджи-Димитрови четници Стефан Орешков и Христо Янъков. От 10.30 часа на връх Хаджи Димитър (вр. Бузлуджа) пред паметника на войводата Хаджи Димитър ще бъде отслужена панихида в памет на зигиналите четници. Следва слово за историческия път и значението на подвига на четата и поднасяне на цветя.

За първи път ще бъде направена възстановка на историческите събития, разиграли се под връх Бузлуджа през 1868 г. Регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк“ – Казанлък, заедно с членове на Националното дружество „Традиция“ ще направят възстановка „Подвигът на Хаджи Димитър“. Те ще възстановят боя под върха, провел се на 18 юли 1868 г., по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски, който е очевидец на смъртта на легендарния войвода. Патриотите от „Традиция“ ще стъпят и върху стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър“ , за да пресъздадат драматизма на събитията преди 144 години. Във възстановката ще участват 80 членове на националното дружество и на регионалния клуб.

За родолюбците, изкачили върха, за да сведат глава пред героите на България, е подготвена програма от патриотични песни и стихове. Ще бъде раздаден и обреден курбан в памет на загиналите.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram