На феномена „графика“ е посветена предстоящата „Събота в галерията“ в Казанлък

В предстоящата тази събота среща в рамките на „Събота в галерията“ на фона на двете графични експозиции, които могат да се видят в пространствата на Художествена галерия – Казанлък – „Минипринт Казанлък 2023“ в Къща музей „Ненко Балкански“ и „Графични записки“ в една от залите в Централната ни сграда, екипът на културната институция предлага пътешествие из невидимия живот на галерията.

Като част от продължаващия втора година лекционен цикъл този път ще лекцията ще се фокусира върху онова, което се крие в десетките чекмеджета във фондохранилището на всеки художествен музей, анонсират от екипа на Галерията.

„Предлагаме ви разказ за чудната история на графичното изкуство и неговото присъствие в колекцията на Художествена галерия – Казанлък. Ще си поговорим за видовете графични техники и материали, за опазването на графиката и нейната консервация и реставрация. Ще се опитаме заедно да потърсим отговорите на въпросите: Защо графиката се показва рядко в българките художествени музеи? Кои са най-ценните образци на графиката в Художествена галерия – Казанлък и как въобще се определя ценността на графиката? Каква е ролята на графиката в историята на българското изобразително изкуство? На всичко това и още редица интересни ракурси от феномена „графика“ е посветена предстоящата Събота в галерията в Казанлък.“

Началото на лекцията е от 21:00 часа на 17 юни в Къща музей „Ненко Балкански“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram