На търговците, събиращи разделно опаковки, се отчита намаление на количеството отпадъци за следващата година

В декларацията, която подават собствениците на нежилищни имоти по чл. 18, ал.5 от Наредба №26 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Казанлък, представителите на бизнеса могат да заявят, че ще събират разделно отпадъците и това ще им се отчита като намаление на нормата на натрупване за следващата календарна година.

В декларация по образец, публикувана като Приложение №3 към Наредба №26 на Община Казанлък, до директора на Дирекция „Местни приходи” търговецът може да заяви, че ще събира разделно отпадъците от опаковки, различни от основната дейност на фирмата, а именно материалите – хартия, картон, пластмаса – опаковки и бутилки, и метал.

„Разделното събиране се доказва с отчетни документи, доказващи количеството на предадения за повторна употреба и/или рециклиране отпадък от съответния вид и ще се отчита като намаление на нормата на натрупване за следващата календарна година“, пише в декларацията.

Според чл. 18 ал. 4 на Наредба №26 таксата за битови отпадъци на нежилищни имоти, в които се извършва стопанска дейност, се определя според количеството на битовите отпадъци, съобразно вида и броя на съдовете за съхраняването им и честотата на сметоизвозване. Последното изменение на тази алинея е с Решение № 303 от 30 ноември 2016 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram