На тази дата: 155 години от основаването на НЧ “Искра-1860”

На 27 декември 1860 година се поставят основите на Народно българско читалище в Казанлък – днешното НЧ”Искра”. 155-годишнината на най-старото казанлъшко читалище и едно от първите в страната бе отбелязана с редица интересни прояви, обединени под мотото „Родени от Искрата. Кулминацията на тържествата бе празничният концерт „С поглед към бъдещето, незабравяйки миналото“ с участие и на оркестъра на Държавната опера в Стара Загора.

НЧ “Искра-1860” е най-големият културен институт на територията на Община Казанлък. През своята вече 155 годишна история то е създало много творчески личности, които са продължили своя професионален път в изкуството, като Емануил Манолов, акад.Петко Стайнов, Йоско Йосифов, проф. Илия Йосифов, Стефан Гецов, Видин Даскалов, Любомир Кабакчиев, Борис Луканов и други.

Първата Българска опера “Сиромахиня” е написана и изпълнена за първи път на сцената на читалището под диригентството на нейния автор Емануил Манолов.
Читалищният оркестър е първият, който изпълнява “Тракийски танци”, под диригентството на акад. Петко Стайнов.

От НЧ “Искра-1860” водят началото си редица действащи и до днес културни институти: Библиотека “Искра”, Исторически музей “Искра”, Вестник “Казанлъшка искра”, Школа по изкуствата “Емануил Манолов”, Театър “Любомир Кабакчиев”.

Чрез своите състави и школи читалището е дало възможността на хиляди деца да се докоснат до по-възвишени неща от живота; да осмислят свободното си време.
Народно читалище” Искра” е мястото, където се предава духовността на казанлъчанина от поколение на поколение.

Наред с всички разработени и реализирани проекти, със спечелването и реализацията на двата проекта, целящи социализирането и по-атрактивното представяне на културно-историческото наследство на град Казанлък, читалище „Искра” доказа добрите си организационни и управленски умения. НЧ „Искра” показа , че съхраняването на традициите и съобразяването със съвременните изисквания и потребности са печелившата формулата, с която трябва да се съобразяват всички културни институти, за да оцелеят в новите условия.

Читалище „Искра” търси своето място в бъдещето с използуване на съвременни и модерни средства, базирайки цялостната си дейност на новаторство, професионализъм и нетрадиционни форми на изяви.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram