На тази дата в Казанлък и региона

1908 – Роден Йосиф Йосифов, художник

1908 – Роден Йосиф Йосифов, художник. Има многобройни участия в изложби на приложните изкуства в България, а също и в чужбина – Индия, Румъния, Полша, Австрия, Китай, Кувейт и др.

1928 – Починал Стефан Т. Караилиев, общественик, дарител, индустриалец

1998 – Умира казанлъшкият художник Георги Емануилов

2013 – Специални светлоотразители – 21 броя, бяха монтирани на кръговото кръстовище до парк „Розариум“ в Казанлък. Те бяха единствени по рода си в Старозагорския регион.  

2023 – 115 г. от рождението на художника Йосиф Йосифов, който работи в областта на приложно – декоративните изкуства. В своето творчество достига до оригинални съвременни решения на базата на народното художествено наследство. Роден е в Казанлък през 1908 г. Има многобройни участия в изложби на приложните изкуства в България, а също и в чужбина – Индия, Румъния, Полша, Австрия, Китай, Кувейт и др.

2023 – 25 г. от смъртта на казанлъшкия художник Георги Емануилов. В края на 50-те години Емануилов е назначен на щат като художник-декоратор при Народно читалище и театър „Искра”. От тук реално тръгва неговото, същинското му пътуване в света на сценографията. Негови сценографски проекти се съхраняват в читалище „Искра” в Казанлък, а живописни портрети притежават градските художествени галерии на Казанлък, Стара Загора, частни колекции и неговите наследници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram