На новите безработни ще раздават тесте карти за игра с логото на Общината и автограф от кмета

Неотдавна новият казанлъшки омбудсман представи отчета си пред Общинския съвет. Общественият посредник Гинка Щерева след шест месеца работа установява, че сред постъпилити при нея жалби, най-голям е броят на тези, които касаят социални проблеми.

Изводът е категоричен. Но е подминат от вниманието на общината.

Според Щерева, две са причините за високия брой на сигналите- нарастващата бедност и повишаването на безработицата в общината.

Заетостта в Казанлъшко е в застой, въпреки гръмките планове на кмета Галина Стоянова, записани в управленската й програма. В тази програма се предвиждаше „Повишаване на конкурентносопосбността на местната икономика посредством привличане на нови динамични и конкуретни поизводства и задържане на фирмите в секторите на растеж“. Предвидени са поредица от мерки. За съжаление, те останаха само на книга.

Нито нови, нито динамични производства се появиха, много малко време остава до есента на 2015 г., за да се появят.

Единственото, което е направила и прави общината е да осигурява някаква временна заетост на групи от хора за периоди от 6, 9 или 12 месеца. Настанените на временна работа са я получили по различни проекти, където местната власт е само посредник. Т.е. Кметът го играе бюро по труда за  държавните програми, но рекламираните в програмата й за управление модерни подходи ги няма никакви на практика.

През 2013 г. 38 души за 8 месеца са работили на 4-часов работен ден като озеленители, 124 души по същата програма са били разпределени по кметствата на общината.

На казанлъчанин с трайни увреждания  е осигурена работа за 2 години,  на още един за 9 месеца. Други 10 човека останали без работа в резултат от икономическата криза и преустройството на производството, за 6 месеца са си изкарвали хляба чрез посредничеството на местната власт. Също за половин година са работили 11 човека на възраст под 29 години. 88 са градинарствали за една година. 20 нови висшисти са на стаж в администрацията на кмета.

Точно 293 съграждани на г-жа Стоянова са попаднали в държавните програми и за известно време са заработвали някой лев. Това самата тя е написала в отчета си за 2013 г. В този отчет няма нито ред за изпълнение на интересните обещания като:

-Въвеждане на концесията като неизползвана за Община Казанлък форма за публично-частно партньорство с нови обекти и услуги /Колко концесии реализира госпожа кмета?/

-Активизиране на публично-частното партньорство като форма за привличане на средства от граждани и търговските дружества за подобряване на градската инфраструктура в обществен интерес /Колко публично-частни партньорства са факт?/

-Стимулиране на местния бизнес, чрез ефективно управление на обществените поръчки с възложител Община Казанлък спиране на корупционния натиск, прозрачност, стремеж към постигане на максимална обществена полза от реализирането на поръчката при възможно най-добро качество /Колко казанлъшки фирми са спечелили обществени поръчки тук?/

-Работа в мрежа с организации, подкрепящи икономическото развитие. /Къде е мрежата и кои са организациите, какъв е резултата?/

-Насърчаване развитието на изследователската дейност, технологичното развитие и иновациите в общината, чрез привличане на високотехнологични производства – комуникация на общината и лобиране на централно ниво – Агенция за инвестиции, МИЕТ. Активно използване възможностите на националните изследователски институти и висши училища за развитие на връзките „наука-местен бизнес“. Насърчаване и подпомагане на фирмите за кандидатстване по ОП „Конкурентоспособност” и ОП “Развитие на човешките ресурси” за инвестиции в структурно и технологично обновяване, привличане и инвестиции в нови производства с висока добавена стойност, енергоспестяващи технологии и увеличаване на работните места. /Колко инвестиции са привлечени и колко е увеличението на работните места?/

Управленската програма на кмета изобилства от още два пъти толкова мерки.

Резултатът от тях е нова безработица. С изключение на цели 20 работни места за казанлъчани, които работят по обновяването на „Тюлбето“ и „Розариума“. Това е сериозен напредък на фона на проекта за почти 5 милиона лева, в който едно ново дръвче струва повече от няколко надника.

В Казанлък сега се шегуват, че безработните ще си карат велосипедите по бъдещата велоалия, ще се разкарват по жълти павета и ще блъскат по цял ден карти в „Розариума“. Кметицата щяла да осигури по тесте на всеки нов безработен с логото на общината.

Остава простичкия въпрос: колко фирми фалираха за две години? На колко от тях общината „помогна“ да изчезнат от лицето на земята?

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram