На Велика сряда не се подхваща и домакинска работа

Днес е третият ден от Страстната седмица или седмицата на страданията – последната от живота на Исус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик.
В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. На Тайната вечеря Божият син Христос споделя с апостолите хляба и виното – своята плът и кръв, и им казва, че един от тях ще го предаде.

В този ден се припомня за разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Иисус. Жената успяла да влезе в дома на Симон Прокажени, където бил Христос с учениците си. Тя носела алабастрен съд с миро, за да засвидетелства почитта си към него. В бързината да не ѝ се пречи на доброто намерение тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Някои от апостолите възроптали, че е било по-добре мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. Но Христос отвърнал да не я смущават, защото помазвайки го, тя го подготвя за погребението му, а усърдието ѝ ще се разгласи по цял свят.
На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram