Наше училище сред 100-те най-добри в България след матурите

Общо четири училища от област Стара Загора са показали много добро представяне на своите абитуриенти от ДЗИ по български език и литература за 2019 година, показва справката на в „Дневник“. Редакцията използва резултатите от задължителния за всички ученици зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас, на който тази година се явиха близо 53 хил. ученици, за да направи класация на 100-те учебни заведения, чиито възпитаници са постигнали най-високи резултати. Използваната информация е на Министерството на образованието за близо 1000 училища в цялата страна, публикувана в поддържания от Държавната агенция „Електронно управление“ , национален портал за отворени данни.

Казанлъшката ППМГ „Никола Обрешков“, с обща оценка на изпита 4.80, е класирана на 90- място в цялата страна, изпреварена в подреждането по резултати от Гимназията за изучаване на чужди езици „Ромен Ролан“, Търговската гимназия и ПМГ „Гео Милев“ в Стара Загора. Данните са от матурата на 103 дванайсетокласника от казанлъшкото училище.

В 13 области средната оценка е между 4 и 4.50, а в 14 – между 3.5 и 4. Средният резултат е 4.06, което по официални данни е най-слабият среден резултат, от откакто се провеждат матури – от 2008 г. насам.

Източник: dnevnik.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram