Националната комисия по лесозащита ще обследва горите на Тюлбето

Националната комисия по лесозащита е взела решение да бъдат обследвани повторно в края на м. август 2016 г. нападнатите от борова процесионка  насаждения в парк Тюлбето в Казанлък. При необходимост в края на лятото ще бъде проведена авиоборба от собствениците на тези гори. Решението е взето по време на заседание на комисията, проведено на 25 февруари, информират от Изпълнителната агенция по горите.

В заседанието са взели участие членове на комисията от Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Българска агенция по безопасност на храните, ИАГ, Лесозащитните станции в София, Пловдив и Варна,  както и водещи учени в областта на лесозащитата, професори и доценти от Института за гората и Лесотехническия университет.

Предмет на дискусия са били прогнозите за очакваните нападения от вредители, болести и други повреди в горите през 2016 г., както и предвидените дейности за борба с тях.

Здравословното състояние на горите в страната е добро. Силно нападнатите площи предвидени за авиоборба са минимални в сравнение с предходните няколко години. Само около 4.5 % от горите са засегнати в някаква степен от болести и вредители, е констатирано още по време на заседанието.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram