Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“ на 11 и 12 юни

До днес, 7 юни, се приемат заявки за участие в петото издание на Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“ на сайта http://nfk-dimitargaydarov.eu/. След двегодишно прекъсване проявата отново ще събере своите почитатели – певци, танцьори и инструменталисти от цялата страна на 11 и 12 юни в Казанлък. Конкурсната програма на площад „Севтополис“ ще започне на 11 юни от 11 часа и ще продължи до 20 часа, а на 12 юни от 10 до 20 часа.
Събитието е посветено на бележития фолклорист и диригент Димитър Гайдаров /1906г. – 1989г./
В него ще участват аматьори и професионалисти – изпълнители на народни песни и народни инструменти, вокални, инструментални и танцови групи и състави от училища /вкл. и СМУ/, ОДК, музикални школи, читалища и клубове и др .
Участниците се явяват в два раздела – индивидуални /музикални и вокални/ и групови /музикални, инструментални и танцови/ изпълнения, в категориите аматьори и професионалисти :
Индивидуални изпълнители са разделени в четири възрастови групи – от 5 до 10 години, от 11 до 14 години, от 15 до 18 години и над 18 години.
Груповите изпълнения /вокални, музикални и танцови/ са без ограничения във възрастта.
Конкурсният репертоар е по избор, като една от песните пиесите/ трябва да бъде от фолклорната област на изпълнителя.
В конкурса могат да бъдат представени и народни обичаи от всички фолклорни области и региони.
Отличените участници със специална награда и първо място в различните възрастови групи и раздели ще вземат участие в гала концертите на конкурса.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram