Напрежение в София

Напрежение между полицаи и протестиращи пред Партийния дом в София. Недоволните започнаха да клатят бусовете на Жандармерията. Ябълки и яйца полетяха по време на недоволството.  Протестиращите се опитват да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата на парламента.

Протестът е разделен на няколко групи – пред централния вход на сградата срещу Министерски съвет, както и пред южния вход. Именно там възниква напрежение между протестиращи и полиция, след като група започна да клати полицейски автомобил. Вече има и един арестуван.

Полицейски екип е разположен и на улица „Московска“, която обаче е оставена отворена за автомобили и откъдето минават част от депутатите. На тази улица има и специализирани части на полицията, които са готови да я затворят. Откъм булевард „Дондуков“ също има блокада и много жандармерия.

След 55 дни на протести днес е планиран масов такъв, а скандирания за оставка се чуват от ранни зори.

Това е първият ден от новия политически сезон, в който трябва да стане ясно дали ГЕРБ ще съберат 120 подписа за нова Конституция и 160 за събиране на Велико Народно събрание.

Решаваща ще бъде подкрепата на „Воля“ на Веселин Марешки, както и на независимите депутати, тъй като БСП и ДПС вече заявиха, че няма да сложат подписите си под проекта на ГЕРБ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram