Наплив от желаещи за безплатните винетки и в Казанлък

В първия работен ден на годината се образуваха опашки от чакащи за безплатните електронни винетки за инвалиди.

В първите четири месеца на 2021 г. изтича валидността на 181 756 електронни винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност. Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 к.с.

Повече от половината безплатни винетки изтичат през януари 2021 г.- 119 814. Общо 227 725 са е-винетките, предоставени през 2020 г. на хора с увреждания. За да се избегнат опашките е препоръчително заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Годишната винетка е с валидност за срок година, считано от датата на валидизирането ѝ.

От Дирекция „Социално подпомагане“ в Казанлък напомнят също, че освен на място, документите за отпускането могат да бъдат подавани и по електронен път. Хората, които имат право на безплатна винетка, трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок.
От 1 април 2018 насам не се изисква копие от експертните решения на ТЕЛК, както и свидетелство за регистрация на МПС – тези документи ще се проверяват по служебен път от служителите на дирекциите.
Проверка за издаването на безплатната винетка можете да извършите на страницата на Агенцията за социално подпомагане на специално създадената за това секция: https://asp.government.bg/bg/proverka-na-vinetka.

Необходими документи са отпускане на помощта са:

-Заявление-декларация по образец;
-Копие от пълномощно, в случай че документите се подават от упълномощено лице;
-Лична карта (за справка).

Преди да започнете електронно заявяване пък е необходимо да притежавате профил в системата „Електронно връчване“. Повече информация ще получите на адрес: https://egov.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram