Най-старият кирилски ръкопис опазила света Параскева

„Енинският апостол“ десет века се спотайвал в  църквицата в казанлъшкото село.

Църквата св.„Петка” е схлупена зад висок каменен зид в края на Енина. Храмът е рушен през годините не веднъжи пак е възстановяван. Вероятно първата черква е  построена по времето на Иван Асен II.

Тленните останки на св.„Петка Българска“, родена и починала в  Епиват на Мраморно море, били пренесени за вечни времена в румънския град Яш. Посмъртната процесия минала и през България. Преносителите на мощите й пренощували в Енина. По традиция на мястото, където процесията нощува се издига църква. Не случайно по целия маршрут има изградени параклиси и църкви с това име. Със същото име е параклиса до град Шипка, той се намира близо до извор, удобно място за почивка. Цялата местност носи името Светицата.

„Енинският Апостол“,  църковна книга от XI в., съдържаща апостолски четива и богослужебни указания за празничните дни, е открит от строители в църковната варница през 1960 г., при едно от многото възстановявания на църквата „Света Петка“ . Това е най-старият старобългарски ръкопис открит на българска територия с ценни палеографски и езикови особености. За разлика от много други подобни, които са открити или се съхраняват в чужди библиотеки и музей. В момента документа се съхранява в Народната библиотека и няма възможност да бъде видян в оригинал.

От дългогодишния престой във варта са нанесени непоправими щети по листите на книгата. Корицата на книгата не е открита. Реставрирани са 39 пергаментни листа, като нито един не е запазен цял. Предполага се, че са били около 220, а запазените са от средната част на книгата. „Енинският Апостол“ е препис на „Апостола“ – книга преведена за първи път от Кирил и Методий. Специалистите, проучили текста констатират, че „Енинският Апостол“ е написан от опитен калиграф и не е луксозно издание за всекидневна употреба. Липсва разделяне на думите, което е характерно за тогавашния начин изписване. В част от текста се срещат букви на глаголица. Уникално е, че е писано не над, а под начертаната линия.

Този безценен паметник на българската и световна култура е включен в регистъра на програмата на ЮНЕСКО „Паметник на света“.

sv Petka Enina

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram