Най-евтини са дървата за огрев в Казанлък и Бургас

В разгара на лятото много хора, които се отопляват на дърва, вече се подготвят за зимата. Проверка на bTV в няколко региона показа, че дървата са най-скъпи в района на Пловдив – цената им варира от 110 до 170 лева в зависимост от типа дърво, като на най-висока цена са широколистните – бук и дъб.

Значително по-евтино е в района на Бургас, където цените са между 70 и 85 лева за кубик, и Казанлък – където цената също е по-ниска.

Дървата в проверените региони са по-скъпи средно с 10 лева за един кубик спрямо миналата година. Единствено в Бургас са по-евтини от миналото лято=

В Пловдивско все по-малко домакинства се отопляват на дърва. Преди дни 81-годишната Василка Бозовска от Храбрино е закупила дърва за зимата.

„Дървата лани ги вземах пак по това време – 150 лева, сега са 160. Не ми е по-изгодно. Аз вземах малко дърва, ама може да взема климатик, ще видя какво ще правя“, каза тя.

И в района на Казанлък домакинствата се готвят за зимата.

„В петък ги фактурирахме и казаха, че в най-скоро време ще ги докарат, защото виждам, че на съседите вече карат“, посочи Таня Николова.

„Към момента са задоволени всички домакинства, които са заплатили дървесината си. Това ориентировъчно за нашето стопанство, са около 10 хил. пространствени кубически метри дървесина“, заяви директорът на ДГС-Казанлък Мирена Татарджийска.

Във Врачанско Цветана Димова бърза да се запаси сега, докато цените все още са поносими.

„Сметката за дървата ми излиза пенсия и половина за половината дърва, още една пенсия и половина да изкарам зимата. Ако давам и за рязане, и за цепене, къде ще ми излезе сметката“, каза тя.

В Ябланица раздават дърва през кметствата и Горското стопанство, като така е малко по-евтино.

В Бургаско затруднения в доставките на дървесина не се очакват. Потреблението е по-ниско. Много домакинства са се презапасили с дърва, които им останали след меката зима.

Разследване на bTV: Изсечената гора

Къде изчезна дървен материал за стотици хиляди левове?

„Когато акацията е в повече, когато американският дъб или мъждрянът са повече, тогава сумарното количество на дървесината, съответно тяхната цена е по-ниска и средната цена също става по-ниска“, подчерта инж. Кирил Петков, директор на ДГС-Бургас.

Земеделският министър Кирил Вътев отчете, че няма опасност някой да остане без дърва, защото има дори излишък.

„Знам, че е завишена цената, в сравнение с предходни години, което не е приятно, но трябва да видим по каква причина са такива завишени цени. Тази година има дърва, които остават, защото не се взимат от записалите се хора“, отчете още министърът.

bTV

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram