Над 8000 еднодневни договора сключили розотърговци

Бум за сключване на еднодневни трудови договори от розотърговци от региона през изминалата година. Това сочи статистика от инспекцията по труда. За изминалата година в региона 56 земеделски стопани са взели 8450 договора. Припомняме ви, че предимно по настояване на производители на розов цвят и лавандула през миналата година бяха въведени еднодневните трудови договори. Така се е създава възможност за „решаване на проблема с наемането без трудови договори на работници за селскостопански дейности, които се провеждат кампанийно за кратък период от време, но изискват голям брой работещи. Счита се, че преди всички тези работещи са съставлявали немалък дял от „сивата икономика“.
Очаква се през тази година договорите да се увеличат.
Сред опасностите, които сочат експертите: все още работещите се страхуват да подписват такива договори, поради опасения, че ще бъдат лишени от социални помощи и обезщетенията за безработица. Така нерядко подавали грешни данни при сключване на договорите.

Най-много еднодневни договори са купили земеделските стопани от Пловдивско – 9484 договора са платили 140 земеделци. Най-голям среден брой договори на един земеделски стопанин са получени в Плевенска област – 246 броя – на 15 земеделски стопани са предоставени 3691 договора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram