Музеят на Чудомир празнува 43 години история

На 19 април 2022г., Литературно-художествен музей „Чудомир“ чества своя 43-ти рожден ден. Това е единственият литературно-художествен музей в България. Включен е в движението “Сто национални туристически обекти” под номер 91, както и в инициативата „Обичам България” със свой стикер.

В него се съхраняват повече от 15 000 оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на Чудомир и Мара Чорбаджийска.Той е четвъртият музей в България, който разполага с електронен екскурзовод, както и с добавена реалност, представяща жизнения път на Чудомир.В Музей „Чудомир” се случват над 100 културни събития за година. Той е културен и образователен център, който е мощен интелектуален двигател за развитието на културен и специализиран туризъм.

За състоянието на културния институт принос имат и хората, работили за изграждането и утвърждаването му от самото начало. Днес е времето да отдадем заслужена почит и уважение към тримата директори, които вече не са сред нас: Младен Марков, Методи Ташев и Пеньо Терзиев.

Младен Марков е роден на 5 октомври 1929 г. в гр. Казанлък. Неговите родители Димо и Тина Маркови са близки приятели на Чудомир. По линия на съпругата си Донка, Младен Марков е свързан с рода Пенкови, от който произхожда и актрисата Мара Пенкова, най-добрата изпъл нителка на Чудомировите разкази. Завършва специалност Българска филология в Софийски Университет.Младен Марков е първият уредник на Къща-Музей Чудомир.

Той е един от най-известните и уважавани учители по български език и литература в Казанлък. Започва учителската си работа в I-ва Педагогическа гимназия, а след това преподава в Математическа Гимназия „Никола Обрешков“, на която е и заместник-директор. Почива на 6 декември 2021 г на 92 годишна възраст, в с. Енина.

Методи Ташев е роден в гр. Петрич на 8.08.1931г., в семейство от пет деца – четирима братя и една сестра. Завършва българска филология в Софийски университет, две години преди колегите си, поради добри резултати.

Дългогодишен директор е на Музей Чудомир в Казанлък почти от самото му създаване, през 1979г,. до началото на 90-те години на ХХ век. Методи Ташев е избран за депутат в 37 Велико Народно събрание.На два пъти Методи Ташев е номиниран в листата на БСП за народен представител. Той си отива от света на 15.05.2018г., след боледуване.

Пеньо Терзиев е роден на 04.06.1949г. Филолог по образование, той е обичан учител на поколения казанлъчани. Ръководи Кино-видео клуб в Казанлък и е дългогодишен директор на ЛХМ „Чудомир“, създател и изпълнителен директор на Фондация „Чудомир“.

Пеньо Терзиев е бил няколко пъти общински съветник и председател на Постоянната комисия по култура в Общинския съвет, председател на Училищното настоятелство на Хуманитарната гимназия и член на управителния съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“. Той успява да реализира превод на Чудомирови творби на редица балкански езици. Изданието „Чудомир – събрани произведения“ в 6 тома, излязло от печат през 2013г., е трудът на живота му.

Терзиев е човекът довел Чудомирови празници до своя апогей. Отива си от този свят на 02.07.2021г., в с. Бузовград, на 72 годишна възраст.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram