Музей „Чудомир“ черпи с виното на писателя и сладкото на Мара Чорбаджийска

Филмов маратон с прожекции на филми за своя патрон е изненадата на Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък по случай Европейската нощ на музеите

Литературно-художествен музей (ЛХМ) „Чудомир“ в Казанлък подготвя богата културна програма за Европейската нощ на музеите на 14 май. Това съобщи за БТА Добрина Матова, директор на културната институция. 

Акцентът в празничната програма на музея е представянето на стихосбирката „ Филантропията на един варварин“ на старозагорския поет и писател Йордан Пеев. Събитието ще започне в 19:00 часа. Авторът е член на Съюза на българските писатели, има стихосбирки, романи, пиеси и песни. На събитието ще бъдат четени негови непубликувани стихове. Пеев ще зарадва публиката и с изпълнения на китара, разказа Матова.

Програмата ще продължи с концерт на младите изпълнителки Елена Николаева, Рени Петрова и Габриела Жекова с вокален педагог Мариана Мъгева от 20:00 часа. 

Екипът на музея е подготвил и филмов маратон с прожекции на филми за своя патрон – известният казанлъшки писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, добави Добрина Матова. 

По време на Нощта на музеите посетителите ще имат възможност да се снимат като героите на Чудомир, както и да разгледат постоянната експозиция на музея и изложбите „Духът на миналото в традиционното облекло на Чудомировите нашенци“, „Съкровища от Чудомировия дом“ и „Една година в Париж“. 

Отворена за посещение ще бъде и семейната къща на Димитър и Мара Чорбаджийски, където всичко е запазено автентично и гостите могат да усетят атмосферата, в която семейството е живяло и творило.

Екипът на ЛХМ „Чудомир“ ще почерпи своите гости с виното на Чудомир и сладкото на Мара Чорбаджийска от смокинята в двора, добави Матова. 

Добрина Матова разказа, че в предишни издания на програмата по случай Европейската нощ на музеите е имало огромен интерес от страна на публиката с до 500 посетители в рамките на вечерта и изрази надежда и тази година културната програма на музея да предизвика интерес у казанлъшката публика. 

На 14 май ЛХМ „Чудомир“ ще работи с вход свободен между 18:00 до 24:00 часа, добави тя.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram