МРРБ отпуска на Казанлък 19,66 млн. лв. по ОП „“Региони в растеж”

248 млн. лв. ще се влеят в Югоизточния район до 2020 г., съобщава електронното издание на в. „24 часа“. Източник на средствата е оперативна програма “Региони в растеж”.

Голямата сума – 210,2 млн. лв., е насочена към пет големи града – Бургас, Стара Загора, Ямбол, Сливен и Казанлък. Тя ще е за устойчиво и интергирано градско развитие, както се казва и първата ос на програмата, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

37,8 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност в други 5 по-малки града (Поморие, Карнобат, Нова Загора, Елхово и Малко Търново), наречени опорни центрове в периферни райони, това е втората ос.

Площта на Югоизточния район е 19 799 км (17,8% от територията на България), в него живеят около 15% от населението на страната. Произведеният брутен вътрешен продукт през 2014 г. в района възлиза на над 10,4 млрд. лв. Безработицата на населението на възраст 15-64 г. през първото тримесечие на 2016 г. е 8,5%.

По брутен вътрешен продукт през 2014 г. и брутна добавена стойност Югоизтокът заема 3-о място след Югозападния район и Южния централен район.

В самия него се наблюдава сериозен дисбаланс в приноса на всяка една от 4-те области при формирането на брутния вътрешен продукт и брутната добавена стойност. Най-голям е приносът на Стара Загора и Бургас, следвани със значителна разлика от над 3 пъти от областите Сливен и Ямбол.

Целта на финансовата инжекция е да се подобри качеството на живота в тези градове и да се задържат хората в него.

За Бургас по програмата са предвидени 86,5 млн.лв., за Стара Загора – 52,7 млн. лв., подкрепата за Сливен е 25,9 млн. лв., за Ямбол – 25,4 млн. лв., и за Казанлък – 19,66 млн. лв.

Стара Загора е избрала да инвестира 4,8 млн. лв. в саниране на административни сгради и жилища. Градският ѝ транспорт ще се подобрява с 14 млн. лв., а изгражданета на социални жилища ще струва 3,2 млн. лв. Най-голямата сума – 15,8 млн. лв. е, за да се подобри градската среда. С част от тези пари ще се обновя паркът “Аязмото”. За детските градини и училищата ще са 15 млн. лв.

Още два града в района – Сливен и Казанлък, са с проекти за интегриран градски транспорт. Сливен и Ямбол са решили, че имат нужда от кризисен център за жертви на домашно насилие, за което са предвидени към 3,7 млн. лв. Социални жилища ще се изграждат и в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram