Мобилният интернет в България СКЪП

 

Страната ни изостава на 50-о място в света заради скъп достъп до мрежата

България има бърз интернет, но достъпът до глобалната мрежа през мобилен телефон е доста скъп, разкрива доклад на Международния телекомуникационен съюз. Освен това през 2014 г. само 56.7% от населението е имало достъп до интернет, а едва 59.7% от домакинствата разполагат с компютър. Иначе казано, над 40% от българите още не са влезли в ХХI век.

За сравнение – в Дания, Австрия, Южна Корея, Германия и др. делът на хората с интернет е около и над 90%. И още – в Норвегия, Катар, Холандия, Исландия домакинствата без компютър вкъщи са едноцифрени проценти.

Въз основа на серия показатели докладът класира 167 държави от всички континенти и България се оказва 50-а в света и на 32-о място в Европа, където на опашката са все балкански страни. Начело в ранглистата са Южна Корея, Дания и Исландия.

Посредственото класиране на България може да изглежда изненада, защото в серия други анализи страната ни печелеше отлични позиции по скорост и качество на интернет връзките. В сегашното проучване обаче надолу ни теглят цените на мобилния интернет, които се оказват доста високи в глобален план. България и Албания са с най-скъпите предплатени интернет услуги, предлагани през клетъчни мрежи, в цял свят, показва докладът. Другите показатели, по които страната ни изглежда много зле, са високите проценти на хората без достъп до компютър и интернет. Една от причините е изчезването на компютърните клубове, които бяха доста популярни в началото на века, но залязоха с настъплението на умните мобилни устройства – лаптопи, таблети и смартфони.

Проучването показва, че средната скорост на връзките у нас се е повишила доста за 4 години – от 68 091 бита в секунда през 2010 г. до 138 277 бита в секунда през 2014 г. За същия период домакинствата с компютър са се увеличили от 35.1% на 57.9 на сто.

Но както се оказва, и останалият свят напредва, а някои държави – и по-успешно от нас. Тази година например страната ни изпадна от челната 20-ица по скорост на теглене от интернет на 23-о място. По данни на netindex.com България все пак е доста напред – средната световна скорост за теглене е 23.3 Mbps, докато у нас е 37.86 Mbps. Лидер е Сингапур със средна скорост на сваляне от 121.81 Mbps, а на последно място е Нигер с 1.30 Mbps.

Други класации обаче нареждат България в топ местата по бързина на интернет, като през 2011 г. страната ни бе №3 в света.

segabg.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram