Млади казалъшки лекари лекуват по методика, завещана от дядо им проф. Гечев

Разтягането на гръбначния стълб при определени условия във водна среда може да прибере дисковата херния до степен да не притиска нервното коренче. По този начин пациентът се връща към нормалния си начин на живот. Това коментираха по време на участието си в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ казанлъшките лекари д-р Гергана Гечева и д-р Стоимен Гечев.

Методиката, въведена от проф. Георги Гечев, успешно се прилага в съвременните условия от неговите внуци д-р Гергана Гечева и д-р Стоимен Гечев. За своите успехи в сферата на физиотерапията и рехабилитационната медицина те получиха наградата на Районната колегия на Български лекарски съюз „Лекар на годината” за област Стара Загора в категорията за млади медицински надежди на България „Ти си нашето бъдеще”.

Методиката им за лечение на дискова херния се базира на 3 основни ортопедични принципа:

–  гръбначният стълб се релаксира (отпуска) заедно с цялата мускулатура на тялото, за да се избегне болезненото й изопване по време на следващата стъпка. Целта се постига чрез цялостно потапяне на тялото в минерална вода с помощта на специални съоръжения за разтягане.

–   Екстензията(разтягането) се извършва с максимална тяга, която болният добре понася, и то вобезболяваща поза. Тази поза в 95% от случаите е на гръб със свити крака. След екстензията се осигурява обездвижване в същата поза до 2-3 седмици.

–   По този начин нервно-тъканните елементи в гръбначния стълб се освобождават от притискане, започват да функционират нормално и процесът на възстановяване протича по-бързо в сравнение с лечението, което включва много процедури или медикаменти, без да се осигурят условия за коригиране на дисковия дефект.

Радио Стара загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram