Камбанарията на Шипченския манастир продължава да се руши

53 метровата камбанария на Шипченския манастир продължава да се руши. От повече от година голямата камбана не звъни, тъй като вибрациите също подпомагат разрушаването. Старозагорската митрополия е инициирала няколко експертни проверки на камбанарията. Австрийска компания е направила анализ на тухлите, от които е изградена камбанарията и могат да изработят идентични такива, с каквито е градена преди 121 години.

Част от входа на храма е затворен с метални ограждения вече повече от година, тъй като от кулата продължават да падат парчета. Има пукнатини по нея.

За ремонта са нужни един милион лева.

Ето и призива на митрополията:

Във връзка с проявен интерес за подпомагане ремонт и реставрацията на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир, Старозагорската св. митрополия известява следното:
През 2002 година ноември месец започва ремонт на камбанарията от Балтийска фирма, който завършва през януари 2003 г., но за съжаление използваните материали и ремонта не са извършени качествено и проблемите остават временно скрити. Имайки предвид високата влажност, рязката промяна в климатичните условия, продължава разрушаването на камбанарията. През 2018 година с решение на Старозагорския епархийски съвет, се възложи на строителна фирма да провери състоянието на камбанарията, поради причината, че количеството на падащи елементи се увеличи, както и техните размери и се наложи част от северната фасада да бъде обезопасена с метални бариери. През месец август професор Назърски с представители на фирма „ВЕБЕР“, направиха оглед и изследваха състоянието на камбанарията и материалите, които са необходими за нейната реставрация, също така направиха 3D заснемане и количествено-стойностна сметка необходима за реставрация. Представителите на фирма „ВЕБЕР“ увериха, че в тяхна лаборатория могат да изготвят липсващите керамични елементи и тухли, както и необходимата строителна химия, за реставрацията на камбанарията със същата структура, което гарантира цялостното възстановяване на камбанарията и на якостните качества на зидарията и цялата орнаментика. От септември месец същата година е спряна от използване на най-голямата 12 тонна камбана, с цел спиране на разрушаването, което се получава от вибрациите ѝ.
Приканваме всички имащи възможността и желанието да направят дарение, да го извършат по сметка:
Банка ДСК, Ст. Загора,
Фонд „Църкви и Манастири“
IBAN: BG84STSA93000005734285
BIG: STSABGSF
с изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Камбанарията на шипченския манастир се руши. Набират средства за възстановяването й

 

IBAN: BG84TSA93000005734285  BIG: STSABGSF

Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир. Под северната й фасада мястото е ограничено за посетители. Специалисти заявиха, че конструктивното състояние на кулата, която е изградена преди 120 години от тухли е тревожно. Храмът е паметник на културата от национално значение. Тя е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта. Изграден по инициатива на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева. Средствата за изграждането са набрани от дарения. Строежът завършва през 1902 под ръководството на руски архитекти. През 2003-та година, руска компания извърши повторно позлатяване  куполите на храма. Влагата и вибрациите от камбаните рушат уникалната кула на камбанарията. Голямата 12 тонна камбана не се бие, за да не се увеличат щетите.

Експертиза на  кулата е правена от експерти на  института по архитектура. Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура, като тези с които е построена.

От Старозагорската митрополия обявиха дарителска кампания за ремонта и възстановяване блясъка на уникалната църква в Шипка.

Банка ДСК, Ст. Загора,

Фонд „Църкви и Манастири“

IBAN: BG84TSA93000005734285

BIG: STSABGSF

с изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир.

Нужни за ремонта са 1 милион лева.

За ситуацията разказват

Отец Богослов игумен на манастира „Рождество Христово“ и архитект Петър Влахов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram