Младия Румен Скрински и покойния Чони Чонев награждава Община Павел баня

Покойният от три години поет, моряк и публицист Чони Чонев е тазгодишният носител на Литературната награда „Стефан Фурнаджиев”, присъждана от Община Павел баня.

След решение на комисия, определена със Заповед на Кмета на общината Станимир Радевски, носителят на наградата ще бъде обявен на официално на церемония тази вечер в Джанановата къща в село Габарево.

За стихосбирката „Отплаване към Щастливия залив“ посмъртно наградата се присъжда на Чони “Чонев. Морският офицер е  роден на 2 декември 1948 г. в село Осетеново, община Павел баня, завършил е Техникума по механотехника „Цвятко Радойнов” в Казанлък.

Чонев е автор на десетки книги, сред  тях петте тома на поредицата „Корабите“, „Подводните диверсанти“, Катастрофата Курск“, „Подводниците на Русия“, трилогията „Подводната война на Третия райх“, стотици публикации във вестниците, редактор в сп.“Клуб ОКЕАН“, журналист във в.“Българска армия“.

Призът „Стефан Фурнаджиев” се присъжда за принос в развитието на българската художествена словесност вече четвърта поредна година от Община Павел баня.

В Литературния конкурс за 2014 година призьор е Румен Скрински. Младият прозаик спечели конкурса с есето „Турия : Съдби отвъд потопа“.

На снимките: Чони Чонев /горе/, Румен Скрински /долу/

Rumen Skrinski

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram