Мишелови отново полетяха след престой в Спасителния център за диви животни

Седем мишелови бяха пуснати на свобода, след като са прекарали известно време в Спасителния център за диви животни на неправителствената организация „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщи за БТА Христина Клисурова от центъра.

Тя разказа, че някои птици са били подложени на операция, други са имали луксация или липса на пера. Имало е и такива, които са били приети за лечение заради изтощение.

Птиците бяха пуснати отново в природата край Кремиковския манастир.

Мишеловът е много полезна птица – храни се с мишки или други дребни гризачи, уточни още Клисурова. Тя посочи, че през зимата тези птици обитават по-ниските части, за да си набавят храна. През лятото, когато е размножителният период, пребивават предимно в по-високите гористи местности.

През годината Спасителният център се грижи за около 2500 нуждаещи се животни, предимно птици. Често пациенти са и дребни бозайници като катериците и таралежите. За своите нужди центърът използва две „диви“ линейки. С тях успява да окаже помощ на пострадалите животни. С едната центърът се сдобива чрез лизинг и чрез дарители, а другата е закупена с финансовата подкрепа на аутсорсинг компания в София.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram