Михаил Михайлов отново съди кмета на Стара Загора заради незаконна заповед, ограничаваща гражданските права

Днес (13.04.2020 г.) скандалният старозагорски журналист Михаил Михайлов заведе дело срещу Заповед № 10-00-1154/12.04.2020 г. на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, с която Заповед кметът без да има това право ограничава правата на гражданите.

Жалбата на Михайлов е приета в Административен съд – Стара Загора под № 1904/13.04.2020 г. и тъй като Михайлов настоява за незабавно спиране на изпълнението на заповедите, съдът ще излезе с решение по искането за незабавно спиране още днес или най-късно утре.

Това е 4-то дело, което Михаил Михайлов завежда срещу заповеди на кмета Живко Тодоров, освен това Михайлов е завел едно дело срещу областната управителка Гергана Микова и две дела срещу министъра на здравеопазването Кирил Ананиев – всичките за нарушения на човешки права по време на извънредното положение.

     В обжалваната Заповед № 10-00-1154/12.04.2020 г., кметът на Стара Загора Живко Тодоров е наредил всички старозагорци задължително да излизат на обществени места с маски, като заповедта общо взето дублира заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Припомняме, че още с излизането на Заповед № РД-01-197 от 11.04.2020 г. на Министъра на здравеопазването, тя беше атакувана като незаконосъобразна пред Върховния административен съд от казанлъчанина Здравко Станев и от Михаил Михайлов, като днес или утре Върховният административен съд е длъжен да се произнесе по искането за незабавно спиране на тази заповед (Жалбите на Станев и на Михайлов са входирани във ВАС под номера 4971 и 4972 от тази година).

И Здравко Станев, и Михаил Михайлов са поискали незабавно спиране на министерската заповед. Михаил Михайлов е поискал и незабавно спиране на кметската Заповед № 10-00-1154/12.04.2020 г., така че до ден-два Административен съд – Стара Загора е длъжен да се произнесе и по това искане.

Според Михайлов кметската заповед е незаконосъобразна най-малкото поради факта, че нито чл. 63 от Закона за здравето, нито чл. 2 от Закона за извънредното положение, приет на 13.03.20 г. от Народното събрание, нито който и да е друг член от който и да е закон от действащото в Р.България законодателство разрешава на кмет да издава заповеди, свързани с извънредното положение – такова правомощие имат само министъра на здравеопазването и директорът на местното РЗИ – в случая, директорът на РЗИ-Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram