Миньори и енергетици излизат на митинг в „Марица изток“

НА МИТИНГ С ИСКАНЕ ЗА ЯСНОТА ПО БЪДЕЩЕТО НА КОМПЛЕКСА „МАРИЦА ИЗТОК“ И ПОЗИЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА НИ ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА НА 3 ДЕКЕМВРИ СРЕЩА В КАТОВИЦЕ ИЗЛИЗАТ В СРЯДА МИНЬОРИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ „МИНИ МАРИЦА ИЗТОК“ ЕАД И ТЕЦ „МАРИЦА ИЗТОК 2“.

Очаква се там да дойде министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която да представи намеренията на ведомството в краткосрочен и дългосрочен план за финансовото оздравяване на централата, която е пред колапс заради високите цени на въглеродните  емисиите.

По думите на председателя на Националната федерация на енергетиците при КНСБ Георги Петров дружеството е пред декапитализация, ако не бъде намерен финансов инструмент за спасяването му.

В декларация на синдикатите до председателя на НС Цвета Караянчева и до премиера Бойко Борисов се казва:“Последните опити за спасяването на комплекса „Марица изток“ от дълбокия финансов дефицит те будят доверие-от една страна се предлагат решения, които само ще доведат до прехвърлянето на проблема и  върху стабилни дружества, а от друга се обсъждат действия, които са твърде отдалечени във времето.“

Настоява се за краткосрочни мерки за финансова стабилизация , за представянето на нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 година и за поемането на траен ангажимент по създаването на механизъм, чрез който да се компенсират загубите от въглеродните емисии  от които само за т.г. ТЕЦ-2 е затънала с близо 500 млн лв.

Аналогичен митинг  ще се проведе и в София на 29 ноември, той е организиран от КТ „Подкрепа“.

От двата синдиката твърдят, че са постигнали договореност за среща с президента Румен Радев в петък /30 ноември/, на която ще им бъде представена официалната позиция на правителството за срещата в Катовице. Българската делегация там ще бъде водена от държавния глава.

Отсъствието на енергетици от частните ТЕЦ АЕS Контурглобал Марица изток3 от КНСБ обясниха с  дългосрочните договори, които двете топлоцентрали имат с държавата за изкупуване на електроенергията им на цени, компенсиращи въглеродните емисии.

monitor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram