Минус 11‰ е естественият прираст в областта

През 2022 г. естественият прираст за областта е със стойност – минус 11,1‰ на хиляда души при минус 9,6 ‰ средно за страната, показва официалната статистика.

Естественият прираст в градовете, както в областта, така и в страната, е с по-благоприятна стойност, отколкото в селата, макар и с отрицателен знак. През 2022 г. този показател е (-8,7‰) за градовете в областта, при (-7,2‰) за страната, докато за селата в областта е (–17,1‰),  при (-16,4‰) за страната.

Прегледът по общини показва следните особености: с най-бавни темпове на намаляване на населението са двете най-големи общини – Стара Загора и Казанлък, а в община Николаево се наблюдава положителен естествен прираст (0,96‰). С най-бързи темпове през 2022 г. намалява населението в общини Гълъбово и Опан. В общините с по-висок процент ромско население – Гурково, Николаево, Мъглиж обичайно имат по-висока раждаемост, но и по-висока детска смъртност и специфични здравни потребности.

При запазване на тези тенденции населението в селата ще продължи да намалява няколко пъти по-бързо, отколкото това в градовете. Причината за това е неблагоприятната възрастова структура, което води до ниска раждаемост и висока обща смъртност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram