Министър Данов застана зад тунела под Шипка

Общините приоритетно трябва да приемат общи устройствени планове, защото без тях няма как да реализират европейски проекти. Това заяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов в Габрово. Той изтъкна, че в България едва 25% от общините са започнали разработването на общи устройствени планове. Министърът обясни, че самото изработване на плановете е задължение на местната власт, но Министерството на инвестиционното проектиране ще окаже подкрепа по отношение на привличането на необходимите средства за това. „Ние сме ваши партньори и ще направим всичко възможно, за да се намерят пари“, обърна се министър Данов към кметовете от областта. Той подчерта, че ведомството му няма да подкопава функциите на общините. „Нашата задача е да им помогнем“, каза г-н Данов.
По отношение на работата по кадастъра, министър Данов обясни, че това е инструмент, който гарантира собствеността на гражданите. Идеята в тази сфера е да се постигне централизиране. „Водят се разговори целият кадастър и имотните регистри да са на едно място“, каза министърът на инвестиционното проектиране.
Иван Данов обърна внимание, че се правят промени в Закона за обществените поръчки, като една от основните цели е равният достъп до процедурите. „Малките и средните фирми трябва да могат да намерят мястото си в строителството на обекти в България“, категоричен беше министърът. Той каза още, че има идея да се създадат отделни правилници за различните дейности, по които се откриват обществени поръчки, съобразно техните специфики – например, дали се отнасят за строителство или за лекарства.
По отношение на работата на министерството, министър Данов поясни, че то ще се занимава с проекти за над 10 млн. лв. Фокус в работата ще бъде привличането на инвестиции и адаптиране на строителното законодателство към европейските изисквания. Министерството има амбицията да създаде база от готови проекти, които да чакат европейското финансиране. Министърът отбеляза, че се работи и по създаването на ясни формуляри, така че да се избегнат затрудненията при кандидатстването по проекти. Г-н Данов изтъкна и проблема с безработицата. По думите му, в момента над 180 000 строители са без работа. Министърът постави въпроса и за необходимостта да се повиши качеството на проектирането и съответно да има адекватно заплащане за проектантите. Г-н Данов добави още, че в дългосрочен план ще се работи за възраждането на българската индустрия за производство на строителни материали.
Попитан за позицията му относно изграждането на трансграничния коридор номер 9, който включва и тунел под Шипка, министър Данов заяви, че стои зад проекта и ще подкрепя неговото строителство./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram