Местят царски вагон от Стара Загора във Врана

Царски вагон, произведен преди 104 години в заводите на някогашната Австро-Унгария за нуждите на принц Кирил Сакскобурготски отпътува от Стара Загора за София. Досега той ръждясваше на старозагорската гара, но стана ясно, че е закупен от Столична община. Предстои да бъде реставриран и експониран в парка Врана, съобщава БНТ.

Вагонът от царската композиция е пристигнал в Стара Загора през 1958 година. Той е използван през Първата и Втората световни войни, возел е както принц Кирил, така и цар Борис III. Никой не знае къде са изчезнали мебелите, с които е бил обзаведен. В салона, където се е поднасяла храната, още личат местата за няколко стенни часовника, отмерващи различно европейско време. Запазени са бронзови ръкохватки и табелки, указващи годината на построяването и мястото. Специален кран вдигна 18-тонната конструкция.

Съобщението за преместването на вагона изненада неприятно областния управител на Стара Загора. Гергана Микова бе категорична, че със свое писмо до Министерството на транспорта е поискала царския вагон да бъде предоставен на Стара Загора.

„Царският вагон е свързан с историята на Стара Загора, да бъде предоставен на областна управа или на Община Стара Загора или на Регионалния исторически музей под каквато и да е форма, за да може да бъде възстановен и да бъде една от историческите атракции на Стара Загора. Това обаче очевидно няма да стане факт, съдейки по това, което се случва днес“, коментира Гергана Микова – областен управител на Стара Загора.

Предстои царският вагон да бъде транспортиран до вагоноремонтния завод в София. Там ще бъде реконструиран в оригиналния му вид./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram