Местните кукерски дружини дефилират на фестивала в Перник

Кукерските групи от региона се стягат за участието си в 26-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник, който ще бъде открит на 27 януари със запалването на огъня на „Сурва”. Преди седмица кукерите от Турия са завърнаха с награди от фестивала – в Симитли, а сахранци бяха в Разлог.

В един от най-посещаваните и зрелищни фестивали – този в Перник, тази година ще се представят над 7000 участници в 118 групи.
Българските са 102 от 33 общини на 17 области. Чуждестранните участници са от 8 държави, като най-екзотичните от тях са Аруба и Доминикана.
Международният фестивал на маскарадните игри е сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света. Провежда се традиционно в Перник всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари. Обичаят „Сурва“ вече е в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Международният фестивал e смятан за най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски.

Източник: Нова тв

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram