Международният фестивал на лавандулата в Чирпан ще се проведе под патронажа на Министерството на туризма

На 16, 17 и 18 юни ще се проведе Международния фестивал на лавандулата, организиран от Община Чирпан  под патронажа на Министерството на туризма.

Официалното откриване ще бъде в 19:30 (16 юни, петък)на площад „Съединение“ с концерт на Държавна опера – Стара Загора: „Куин – Шоуто продължава“ по музика на Куин. Преди това, в 19:00, ще дефилират децата, младите, фолклорни състави, читалищни групи, които съхраняват традициите на Чирпан. Ритуалното зажънване ще се състои в 17:30 в ландуловото поле „Трендафилов“ (на 2,5 км на север от Чирпан по пътя за Рупките-Спасово, посоката е позната и  като по пътя за хотел „Трендафилов“).

От 10:00 ч. на площад „Съединение“ в Чирпан идва най-голямата пътуваща инициатива в България „Лятно театро“, спечелила приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“.

Днес бе даден старта  на арт пленера по живопис „Лавандулово вдъхновение“. В него  творят тематично в рамките на 4 дни Динко Ненов, Господин Чакалов, Регина Бачинска, Мария Маслева, Христо Генев, Милена Найденова и Светлозар Недев, който е и куратор на пленера. Художествените картини, вдъхновени от ароматните лавандулови полета ще бъдат показани пред гостите на откриването на Международния фестивал на лавандулата. Фотографи ще представят „Магията на чирпанската земя“, омаяла не един творец.

В празничните дни ще се проведат редица прояви, като се започне в ранните зори в лавандуловите полета с йога за всички, ще има лавандулови базари за занаятчиите, винени дегустации в лилаво, фолклорни надигравания, домашни любимци, туристически походи, представяне на книгата на Георги Тошев  „Наум Шопов. Бележки от един живот“, разговор с родовия терапевт Аида Марковска,  изложба на картини от Франко Ферари „Неизразимият смисъл“- колекция „Георги и Ваня Зъбчеви“, концерти  с участието на: Пламен Бонев (Де Ла Бона), Рафи, Любо Киров, Глория,  DJ Tarkan, DJ Danny Slim и др.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram