Махат 137 мобилни камери на КАТ

137-те мобилни камери на КАТ в страната вече няма да могат да издават електронни фишове за превишена скорост, реши Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд. Причината е спорен текст от Закона за движение по пътищата, който гласи, че „електронен фиш се издава за нарушения, установени с технически средства и системи в отсъствие на контролен орган и нарушител“. Тази формулировка даваше възможност законът да бъде тълкуван различно от съдилищата в страната. Част от тях приемаха, че с мобилните камери работят полицаи, които включват и източват паметта със снимките, а това се смята за субективен фактор.
Върховните магистрати са решили, че техническото средство, установяващо и заснемащо нарушение по пътищата, може да бъде само стационарно. Ако все пак КАТ продължи да използва мобилните камери, издаденият на базата на тях електронен фиш ще може да бъде оборен в съда.
След обнародване на решението заснетите от мобилните камери нарушения, ще се наказват с обикновени наказателни постановления, които подлежат на обжалване.
Стационарните камери обикновено са предварително обозначени и около тях има предупредителен знак. Решението взето от Общото събрание не влиза в сила веднага. Все още не е изготвен окончателният акт на тълкувателното решение.
Ако отпадне издаването на електронния фиш за мобилните камери, а на негово място се пишат наказателни постановления, значително ще се увеличат сроковете за наказание на водачите и ще падне събираемостта на глобите, смятат експерти. Решението не се отнася до издадените вече електронни фишове и сниманите нарушители няма да могат да се възползват от него. Съдебният акт ще влезе в сила след обнародването му в „Държавен вестник“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram