Лео Такада не доведе 2 млн. японци у нас, но остана завинаги в Розовата долина

Точно преди 21 години на тази дата живеещият в град Шипка японски гражданин Лео Такада запозна тогавашната областна управителка на Стара Загора Мария Нейкова с идеята си в България да се заселят 1 милион семейни двойки – пенсионери от Япония, които да „оправят“ България.

Екзотичната идея на 53-годишния Лео Такада, напуснал родината си и заселил се със съпругата си Сатоми през май 2000 г. година в Шипка, така си остана екзотика, но пък шипченци и до днес си спомнят за колоритния поданик на Страната на изгряващото слънце и неговия „бизнес“ план.

На България й трябват 2 000 000 японци, заедно със спестяванията им от 125 милиарда долара, според изчисленията на Лео, който по професия бе преводач. Всяко семейство на тази възраст е успяло да спести около 600 000 бг лева, твърдеше той, но с тази сума в Япония не може да се купи жилище. С нея може да се преживее само около две години, затова и тези хора са сериозно притеснени за оцеляването си, а преместването им в България би им отворило доста възможности.

При съществуващите тогава в България цени и банкови лихви, пресметнал бе Лео, японците биха могли да заживеят като царе в Страната на киселото мляко. Затова шипченецът от Япония бе разработил проект, в който предлагаше на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, българското правителство да покани един милион японски семейни двойки за прогреса на българската икономика. Само от издаването на визи чистият приход в хазната щял да бъде 3,636 милиарда лева.

Любопитното е, че при посещението си в Япония по същото време през 2002 г., тогавашният парламентарният шеф Огнян Герджиков договори изграждането на старчески домове за японци у нас.

В Страната на изгряващото слънце хората на възраст между 50 и 60 години по онова време бяха близо 30 милиона, пак според автора на фантастичната хипотеза Лео, който вярваше, че 2 милиона от тях е непълно реалистично да се заселят в България.

Два милиона японци не дойдоха в България, а семейство Такада смени Шипка с карловското село Каравелово, където Лео почина и остана завинаги в Розовата долина. Сатоми няколко години след смъртта му се залюби със съселянина си бай Георги. Те са партньори в живота и до днес и продължават да живеят в Каравелово.

Снимка: 24 часа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram