Къци Бирата аут завинаги от Прокуратурата?

Кръстин Кацаров от районната прокуратура в Казанлък ще бъде отстранен от пост, пише 24chasa.bg. Той е подсъдим за натиск над прокурори и над съдия по дела през 2015 г.Разследването срещу него се проточи заради психиатрични експертизи. Последната – изготвена от деветима вещи лица, гласи, че Кацаров е вменяем и може да носи наказателна отговорност

Името на Кръстин Кацаров нашумя преди 2 години, когато започна разследване срещу журналист от Казанлък заради репортажи за наводнението в Казанлък, посочва още 24chasa.bg.

Припомняме, че прокурор Кацаров, станал популярен с прозвището Къци Бирата, погна журналиста от Медийна група „Вис виталис“ Георги Манев, заради репортаж от наводнение, станало на 1 февруари 2015г. в западната част на Казанлък, с аргумента, че създавал паника сред гражданството. Тогава стана ясно, че Кацаров злоупотребява с положение и оказва нерегламентиран натиск върху журналиста. Беше намесена и местната власт.Електронното издание 24chasa.bg отбелязва още, че пред ВСС неотдавна Кацаров даде обяснения за повдигнатите му обвинения.

За едното от тях той каза, че се възмутил, че се води дело срещу неизвестно длъжностно лице, въпреки че имало сигнал срещу кмета на Павел баня. Скръцнал със зъби на наблюдаващия прокурор по делото, защото имал информация, че е близък с кмета на Павел баня и дори му викали “павелбанския прокурор”.

 

Статията със заглавие „Обвиняеми и подсъдими магистрати, които са се върнали на работа“ разработва темата за магистрати, които са се върнали на работа в съда, прокуратурата или следствието, които ще се сбогуват с постовете си до приключване на делата им. В нея се засягат имената съдиите Веселин Пенгезов и Светлозар Георгиев, освен това на станалия печално известен Къци Бирата..

За в бъдеще, ако на магистрат бъде повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер – кражба, изнудване, вземане на подкуп, той ще се отстранява от длъжност без преценка на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това предвиждат последните изменения в Закона за съдебната власт, които влизат в сила през септември, след като президентът Румен Радев не наложи вето.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram