Кът на билките в парка на Шипка ще напомня за лечителя Иван Раев

В чест на великия български народен лечител Иван Раев, Кметство- Шипка организира засаждането на вълшебен кът на билките в новия си парк, в центъра на градчето. Целта е децата да се запознаят с лечебните растения на живо, да научат за свойствата им и да ги пазят.

В билковата градинка на шипченци бяха посадени невен, дива ягода, маточина, мащерка, риган, босилек, здравец, бял равнец, ехинацея, мента, градински чай и др.

Инициативата на кметството е тематична на фона на световната пандемия.

Представете си, че днес бъде открито лекарство срещу коварния коронавирус , който вилнее в Европа и по света, зловещо засягащ хиляди съдби…. Ще знаем ли името на гения? В Шипка сочат пример с български лекар, с революционно откритие за световната медицина. Това е д-р Иван Раев /1876-1938/, роден в Сопот, но живял в град Шипка до самата си кончина.

Раев учи традиционна народна медицина от български знахари и черпи от арабската народна медицина, чиракувайки 5 години при ходжа в Цариград /така са правели повечето от нашите лечители по време и след Османското робство/. Той спасява хиляди човешки животи от страшната болест „летаргичен енцефалит“ /сънна болест/ , която е нещо повече от чумата, пламнала след Първата световна война. Българският лечител създава лекарство, с което спасява десетки хиляди хора по света.

Първите опити за лекуване са започнали в Рим, защото именно в Италия болестта придобива мащаби на страшна епидемия през двадесетте години на миналия век. Иван Раев спасява живота на 1346 болни. Лекуването на зловещата болест става с комбинация от билки и главно екстракт, добиван от корените на растението „Atropa belladonna“ /лудо биле/, което е известно като източник на атропин, регулиращ невроните при свръхвъзбуда /при Паркинсон/. Удивителните резултати за лечение на тази страшна, нелечима дотогава Паркинсонова болест, му носят световна слава, наричат го „Кура булгара“ или магията на Лудото биле.

Иван Раев получава награди, диплом за успешно билколечение и става Кавалер на кралската корона. Италианската кралица Елена Савойска лично купува от него около тон и половина корени от билката беладона, приготвени от българския лечител.

В Шипка започват да пристигат заявки от множество задгранични фармацефтични фирми и лаборатории за доставка на различни количества екстракт от беладона. До 1938 г. в Италия и Германия произвеждат хапчета, дублиращи лечебната отвара на Иван Раев, който е трябвало да получи патент. Но ненадейно, същата година той умира внезапно на 62 години .

Респект пред великия билколечител, спасил десетки хиляди хора от страшната епидемия!


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram