Куче терапевт ще помага на децата с увреждания и от Дома „Мария Луиза“ в Бузовград

Започваме съвместна инициатива ДМСГД „Мария Луиза“ и ДЦДУ в Бузовград с фондация „АПОРТ БГ“ за осигуряване на куче терапевт за децата с физически увреждания, съобщиха от двете институции. Домът за медико-социални грижи за деца от 0-3 годишна възраст „Мария Луиза” има възможност да поеме грижата за 102 деца с леки до тежки увреждания. През 2009 фондация „Сийдър” в партньорство с управата на Дома разкри Дневен център за деца със специални нужди с възможност за дневна грижа и терапия на 8 деца.

Във връзка с новата инициатива утре след 9:00 часа на територията на ДМСГД „Мария Луиза“ ще бъде проведена демонстрация от екипа на фондацията и техен възпитаник. Децата ще имат възможност да контактуват свободно с кучето, а екипът на ДЦДУ ще получи първоначално обучение. За демонстрацията са поканени и родителите на малчуганите.

Канистерапията е специална персонално разработенена терапевтична програма, асистирана от куче. При нея водачът на кучето съдейства на психолог или логопед при работата с пациентите. Влияе отлично както на деца с говорни проблеми, аутизъм, забавено развитие и др., така и при терапия на възрастни.

Честа практика е специализираните организации да имат свое собствено куче терапевт. Канистерапията се използва и като средство за рехабилитация и ресоциализация на деца и възрастни в неравностойно поведение.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram