Културологът Владия Михайлова ни въвежда сред процесите на съвременното изкуство в „Събота в галерията“

Дали съвременното изкуство е в „крак с времето“ и какво означава това? Този въпрос ще е във фокуса на поредната лекция от платформата „Събота в галерията“ на Художествена галерия – Казанлък.

Лекцията на тема „Съвременното изкуство (в България) – историческо време и процеси“ е с гост лектора културолога Владия Михайлова и е насрочена за 3 февруари (събота) от 13:00 ч.

„Ще се занимаваме със самата дефиниция на „съвременното изкуство“ и как тя се отнася към историческото време. Ще разгледаме оформянето на полето на съвременното изкуство в България и ще начертаем някои основни процеси, които през годините протичат на сцената“, обещават от екипа на Галерията.
Владия Михайлова е куратор и културолог. От 2021 г. тя е ръководител на визуалния отдел на РЦСИ Топлоцентрала. Предишният й кураторски опит е свързан с ръководенето на програмите за съвременно изкуство и музейния архив на галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия, където работи от 2007 до 2021 г. През 2017 г. и 2019 г. Владия е артистичен директор на мултижанровия градски фестивал „НОЩ/Пловдив“ на фондация „Отворени изкуства“. Интересите на Михайлова са в полето на съвременното изкуство, културната история, социалните и образователни аспекти на културните събития. През годините тя работи по дългосрочни художествени проекти, свързани с изграждането на пространства за изкуство и творчески намеси в градската среда. Владия Михайлова има допълнителни специализации в областта на кураторските практики, културния мениджмънт и арт медиацията, както и опит в изследванията на културни процеси и на политики в сферата на културата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram