Кръв от три нации тече във вените на наследник на казанлъшки розотърговци

Най-младият от казанлъшкия род  Папазоглу е монголоиден тип и говори четири езика.

Световноизвестният мореплавател Дончо Папазов, наследник на два розотърговски рода от Казанлък, е дядо на момче, в чиито вени тече кръвта на три народа. Потомъкът на видните розотърговци Папазови и Орозови се казва Кай и е на 13 години. Той е дете на сина на  Дончо Папазов от първата му съпруга-чехкинята Оля.  От своя страна синът Александър пък е женен за китайка, откъдето идва обяснението за странното име на тийнейджъра. Кай  е наследник на български, чешки и китайски род. В жилите му пулсира смесица от култури и темперамент.

„Влече го много театърът. В продължение на няколко години играеше детето в пиесата на Коко Азарян „Вишнева градина”, но вече отрасна и не отговаря на изискванията за детската роля в постановката. От време на време играе във филми, пише добре, много е музикален.”, разказва дядото Дончо за внука Кай. Момчето е неотлъчно до мореплавателя, който прекарва летните месеци задължително в Царево.

Дончо Папазов бе народен представител от СДС в зората на демокрацията у нас, може да се каже, че има известна наследственост на това поприще, тъй като и в рода Папазови и Орозови в миналото е имало депутати. За внука, обаче, е твърде рано да се говори, дали ще се изкуши от политиката някой ден и къде би станало това. Но едно е явно, че момчето днес се чувства еднакво добре у нас, в родината на баба си Чехия и на майка си-Китай. И другото, че явно е нарушена нашенската  традиция внукът да повтаря името на дядо си.

На снимката: Фамилия Папазоглу в края на 19 век

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram