Конференция, посветена на кукерските традиции, проведоха в Турия

Конференция на тема „Кукерите на община Павел баня и идея за създаване на музей” се проведе на 22 март в с. Турия. Събитието се състоя в  новооткрития обект „Работилница за кукерски маски”, реализиран по проект от Оперативната програма за развитие на селските райони, съобщават от Община Павел баня. Конференцията се проведе във връзка с провеждането на карнавалните игри “Старци в Турия“. В рамките й бе открита изложба от снимков материал “Кукерите на община Павел баня” от  зам.-кмета на община Павел баня Йордана Енева, а гост-лектори бяха  Иглика Мишкова – етнолог, акад. Крум Георгиев – председател на Обществото за фолклор.

На конференцията присъстваха представители на кукерските състави от общината и секретарите на читалища.

Академик Крум Георгиев акцентира върху  богатството на костюмите на старците в региона и игрите, изразяващи прочистване от злото и раждане на новото и доброто. Той изказа становище, че не бива да се копират персонажи от други региони и старците да се наричат кукери, защото това е уникалното и идентичното на местните игри. Куклата, която е на върха на маската също е осъвременена, като булото е бяло и от изкуствени материали, а  навремето е било червено от естествена материя. Цялостната визия на игрите се изразява в старците, които са духовете, гонещи злото; хорото, което е народната веселба, след нея зачеването и създаването на нов живот; циганите, които са символ на плодовитостта.

Етнологът Иглика Мишкова изказа задоволството си от идеята за създаване на Музей на кукерите, защото такъв в България няма създаден до момента, а кукерите и карнавалните игри са емблематични за нас. Тя сподели наблюденията си от подобни музеи по света. Впечатляващ е фактът, че кукерски маски от Павел баня, изработени от покойния Димитър Растев, са изложени в музей в Сеатъл. По мнение на Иглика  Мишкова работилницата за кукерски маски има голям ефект и ще се запомни от посещаващите музея туристи.

Дългогодишният кукер от с. Турия Пенчо Чолпанов сподели, че през 30-те години на миналия век на върха на маските не е имало кукли, а кръстове, които по времето на комунизма са били забранени, и не само те, а и самите игри са били забранени и след десетина години прекъсване са подновени, но вече с кукла на маската.

Предстои събиране на кукерски маски и експонати от всички населени места в община Павел баня, които да бъдат изложени в музея в с.Турия.

Ръководството на община Павел баня и кметство Турия се надяват, че една туристическа дестинация до малкото населено място, включваща Музея на кукерите, родната къща-музей на Чудомир, Кичестия габър, Римския мост, ще представлява интерес за туристите и гражданите, посещаващи курорта Павел баня.

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram